یکی از بیماری های شایع دربین خانم ها، بیماری آندومتریوز است و در حدود 5 الی 10 درصد از خانم هایی که در سن باروری، به این بیماری مبتلا هستند. بیماری آندومتریوز از رشد بافت آندومتر (لایه داخلی رحم) در بافت های نابجا مثل تخمدان و حفره لگن و پشت رحم ایجاد میشود. در قاعدگی های طبیعی لایه داخلی رحم یا آندومتر ریزش کرده و از بدن خارج میشود.
آندومتریوز چیست؟
بافت رحم شامل غدد و گلبول های خون است، این بافت درون رحم رشد میکند تا برای انجام تخمک گذاری رحم آماده باشد. در حالت عادی این بافت درون رحم وجود دارد و با شروع دوره قاعدگی دچار تغییراتی می شود، اما هنگمی که این بافت خارج از حفره رحم و در بافت های نابجا رشد کند میتواند سبب ایجاد چسبندگی بین بافت ها و خونریزی و التهاب شود. همچنین درصورت رشد بیش از حد این سلول ها در بافت های نابجا در بدن ایجاد کیست های شکلاتی میکند.
التهاب، چسبندگی و کشش ایجاد شده روی بافت های بدن باعث بروز دردهای لگنی شدید در خانم ها شود. این عارضه در خانم ها و دختران با دردهای شدیدی همراه است و در سنین باروری ممکن است سبب نازایی فرد شود.
بافت تخمدان و عضله های رحم از مهمترین قسمت هایی هستند که از بروز آندومتریوز در امان نیستند. بافت اندومتر درصورتی که در بافت رحم بیش از حد رشد کند کیست هایی را به وجود می آورد که آندومتریوما نام دارد و اگر در عضله های رحم تشکیل شود کیست های آندومتریوزیس را تشکیل می دهد. بافت آندومتر در شروع دوره قاعدگی ( در حالت طبیعی) ریزش میکند و از بدن خارج می شود اما اگر در بافت های دیگر رشد کرده باشد این امکان وجود ندارد. درموارد حاد تر میتواند لوله های رحمی را مسدود کند.
علائم بروز آندومتریوز
- درد های شدید درناحیه لگن
- دردهای شدید قاعدگی
- بروز درد در هنگام مقاربت جنسی
- طولانی شدن دوره قاعدگی
- خونریزی زیاد در زمان قاعدگی
- بروز مشکلات روده ای مانند یبوست و اسهال
- وجود خون در ادرار و مدفوع
- ایجاد حالت تهوع و استفراغ
- خستگی بدن
بیشتر بخوانید: اهدای تخمک چیست؟
دردهای شدید قاعدگی: درد در ناحیه لگن قبل از سیکل قاعدگی شروع شده و تا چند روز بعداز پایان یافتن دوره ادامه داشته باشد، همچنین بروز درد در ناحیه شکم و کمر میتواند علامت وجود کیست آندومتریوز باشد.
درد در هنگام رابطه جنسی: درصورتی که کیست های اندومتریوز در بدن وجود داشته باشد، فرد حین رابطه جنسی و بعداز آن به دردهای مزمن دچار میشود.
خونریزی زیاد در زمان قاعدگی: یکی از علائم سرطان اندومتریوز مشاهده خونریزی به صورت لکه بینی بین دوره قاعدگی است.
درخانم های مستعد ابتلا به اندومتریوز بافت آندومتر در نقاط نا به جا رشد کرده و تشکیل کیست های اندومتریوزی می کند. ماده قهوه ای رنگی که در کیست های تخمدان جمع میشود سبب چسبندگی و آسیب به لوله های رحمی میشود. این چسبندگی در نهایت باعث ناباروری فرد میشود.
علت بروز آندومتریوز
اندومتریوز دلیل دقیق و مشخصی ندارد اما مواردی وجود دارد که باعث بروز اندومتریوزیس (endometriosis) میشود. این موارد عبارتند از:
قاعدگی بازگشتی:
در حالت طبیعی لایه داخلی رحم یا اندومتر در هنگام قاعدگی ریزش کرده و همراه خون از بدن خارج میشود اما زمانی که اندومتر از بدن خارج نشود و از رحم به حفره لگن ریخته شود، به دیواره های لگن چسبیده و در آنجا رشد میکند و در هر دوره قاعدگی ضخیم تر شده و خونریزی میکند.
تغییر شکل سلول های صفاقی:
سلول های صفاقی یا همان سلول هایی که داخل شکم قرار دارند با ترشح هورمون های و سیتم ایمنی بدن، میتوانند به سلول های شبیه اندومتر تبدیل شوند.
دگرگونی سلول های جنینی:
ترشح هورمون استروژن می تواند سلول های جنینی را در دوره بلوغ به سلول های شبیه اندومتر تبدیل کند.
اسکار جراحی:
در عمل های هیستروسکوپی و یا زایمان سزارین، سلول های اندومتر یا لایه داخلی رحم ممکن است به محل برش جراحی رفته و در آنجا رشد کنند و به فضای خارجی رحم راه پیدا کنند.
انواع اندومتریوز
انواع اندومتریوز از نظر محل رشد سلول های اندومتر به 3 دسته تقسیم می شود که در ادامه با هر یک آشنا می شویم:
آندومتریوز صفاقی سطحی:
شایع ترین نوع آندومتریوز از این نوع است که در اثر وجود اندومتریوز ضایعاتی در صفاق ( لایه نازکی که حفره لگن را دربر میگیرد) دیده می شود.
اندومتریوما یا ضایعه تخمدانی:
اندومتریوما یا ضایعه نخاعی کیست هایی هستند که از مواد تیره رنگ قهوه ای پر هستند و اصطلاحا به کیست های شکلاتی معروفند. کیست های شکلاتی معمولا در اعماق تخمدان ها رشد می کنند و روش های درمانی تاثیر زیادی روی آن ها ندارد و می توانند به بافت های سالم آسیب وارد کنند.
آندومتریوز صفاقی عمیق:
در این نوع آندومتریوز، همانطور که از اسمش پیداست سلول های آندومتریوز در زیر لایه صفاق ( لایه نازک دربرگیرنده حفره لگن) رشد می کند. همچنین میتواند مناطق نزدیک به رحم مانند روده و مثانه را نیز درگیر کند، طبق آمارهای موجود حدود 1 الی 5 درصد از خانم های درگیر آندومتریوز از این نوع هستند.
مراحل اندومتریوز
اندومتریوز شامل 4 مرحله است این مراحل عبارتند از:
مرحله حداقلی
ضایعات و زخم های کوچک موجود روی تخمدان را اندومتریوز حداقلی می گویند که در مواردی با التهاب حفره لگن همراه است.
مرحله خفیف
این مرحله شامل ضایعات و زخم های سبک روی تخمدان می باشد.
مرحله متوسط
ضایعات و زخم های عمیق اندومتر بر روی تخمدان و لگن را شامل می شود.
مرحله شدید
ضایعات و کاشت های بسیار عمیقی که بر روی تخمدان ایجاد می شود و حتی ممکن است به لوله فالوپ و روده نیز راه پیدا کند.
شایعترین خطرات بیماری اندومتریوزیس
عوامل بسیاری وجود دارند که باعث بروز اندومتریوز در فرد می شوند و مشکلاتی را بوجود آورد. این موارد عبارتند از:
- نازایی و عدم باروری تا اخر عمر
- یائسگی زودرس
- یائسگی در سنین بالا
- فاصله بین دوره های قاعدگی متر از 27 روز
- قاعدگی های سنگین با طول بیش از 7 روز
- سطح بالای استروژن در بدن
- سابقه وجود بیماری در خانواده
- اختلال در دستگاه تناسلی
بیماری اندومتریوز چند سال بعداز شروع قاعدگی بروز پیدا میکند و علائم آن ممکن است با بارداری فرد موقتا بهبود یابد.
عوارض بیماری آندومتریوز
مهم ترین عوارضی که میتواند برای فرد بوجود آید نازایی و اختلال در باروری است و طبق آماد حدود یک سوم تا نیمی از افراد مبتلا به آندومتریوز به مشکل نازایی دچار هستند. علت این امر انسداد لوله های فالوپ است زیرا برای باروری تخمک باید از طریق لوله های فالوپ به اسپرم برسد تا لقاح شکل یابد اما درصورتی که لوله های فالوپ مسدود شده باشد این امر ممکن نیست و مانع از لقاح اسپرم و تخمک می شود.
در نوع خفیف و متوسط شانس یارداری بیشتر از نوع شدیدتر است به همین علت پزشکان متخصص توصیه میکنند افراد بارداری را به تاخیر نیندازند زیرا پس از گذشت مدتی وضعیت بدتر می شود.
بیشتر بخوانید: اهدای جنین چیست؟
تشخیص بیماری آندومتریوزیس
برای تشخیص این بیماری لازم است محل درد و زمان بروز درد را برای پزشک شرح دهید و سپس آزمایش هایی برای بررسی دقیق تر انجام شود:
معاینه لگن:
پزشک متخصص مناطق که در لگن به درد دچار است را با دست معاینه میکند تا کیست ها و زخم های رحمی را ارزیابی کند. البته درصورتی که اندومتریوز مناطق کوچکی را در برگرفته باشد قابل تشخیص نیست مگر اینکه کیست هایی را بوجود آورده باشد.
سونوگرافی :
با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا تصاویری از نقاط مورد نظر ثبت میگردد. تشخیص اندومتریوز با استفاده از سونوگرافی آسان تر است. تصویر برداری با دستگاه مبدل از طریق فشار بر روی سطح شکم و یا وارد کردن به واژن انجام می شود و تصاویری را از اندام های داخلی و تناسلی به ما می دهد و کیست های اندومتریوز را به این وسیله می توان شناسایی کرد.
تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی:
ام ار ای تصاویر دقیقی را به وسیله امواج مغناطیسی و رادیویی از محل و اندازه سلول های اندومتریوز کاشت شده بر روی اندام ها را به ما میدهد.
درمان بیماری آندومتریوز
با توجه به میزان شدت بروز بیماری در فرد از یکی از روش های دارودرمانی و جراحی استفاده ی شود. ابتدا از روش های درمانی ساده تر استفاده شده و درصورت مواجهه با شکست از جراحی استفاده خواهد شد.
هورمون درمانی
استفاده از داروهای هورمونی مانند داروهای ضد بارداری در کاهش درد میتواند موثر باشد همچنین داروهای هورمونی می تواند از رشد بیش از حد بافت اندومتر جلوگیری کرده و سرعت رشد را کاهش دهد. اگر میزان هرمون ها در بدن از حدی بیشتر و یا کمتر شود ممکن است سبب ضخیم شدن، تجزیه و خونریزی بافت اندومتر شود.
جراحی اندومتریوز
گاهی عدم بارداری درصورت وجود اندومتریوز رخ می دهد به همین دلیل برای برداشت سلول های اندومتریوز و حفظ سلامت رحم و تخمدان و افزایش شانس بارداری نیاز به جراحی است. در برخی موارد مشکل با لاپاراسکوپی قابل حل است و نیازی به جراحی نیست اما زمانی که مشکل حل نشود لازم است جراحی شکم انجام شود.
درمان های گیاهی آندومتریوز
تحقیقات انجام شده بر روی بیماری اندومتریوزیس نشان می دهد که این بیماری با سیر و دارچین قابل درمان است. بدین صورت که روزانه مصرف یک حبه سیر خام و 10 میلی گرم دارچین می تواند کمک زیادی به دفع سلول های اندومتریوز رحم کند. همچنین موارد زیر نیز در بهبود و درمان این بیماری تاثیر گذار است:
- بابونه
- گیاه پنج انگشت
- پوست کاج
- اسطخدوس
- چای سبز